Ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη Panasonic Lumix DMC-GH4!


Panasonic Lumix DMC-GH4

H Panasonic ανακοίνωσε σήμερα τη μηχανή που ανέμεναν με αγωνία οι απανταχού κινηματογραφιστές, την Panasonic Lumix DMC-GH4. Πρόκειται για την πρώτη mirrorless μηχανή με δυνατότητα καταγραφής βίντεο ανάλυσης 4Κ, αλλά και την πρώτη που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε σώμα μικρού form factor. Δεδομένου του ότι το 4Κ βίντεο αποτελεί το πιο θερμό θέμα μεταξύ των κινηματογραφιστών και είναι κάτι που μέχρι σήμερα υποστηριζόταν μόνο από πανάκριβες επαγγελματικές βιντεοκάμερες, η υποστήριξη της δυνατότητας αυτής από ένα σώμα όπως η GH4 την κάνει αν μη τη άλλο επαναστατική.

Οι πρώτες consumer οθόνες που υποστηρίζουν 4Κ κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά αλλά είναι βέβαιο πως θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να αντικαταστήσουν τις Full HD τηλεοράσεις στο σαλόνι του κάθε σπιτιού. Παρόλα αυτά, η δυνατότητα λήψης βίντεο υπερυψηλής ανάλυσης δίνει μεγάλη ευελιξία στους κινηματογραφιστές οι οποίοι μπορούν να κόψουν (crop) τμήματα του κάδρου και να δημιουργήσουν Full HD τελικό προϊόν χωρίς να χάνουν την παραμικρή λεπτομέρεια.

Επιστρέφοντας στην GH4, έχει παρόμοιο σχεδιασμό με αυτόν της GH3, είναι κατά τι μεγαλύτερο, είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου και προσφέρει αδιαβροχοποίηση. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο τυπικός αισθητήρας MFT των 16MP των τελευταίων μοντέλων της Panasonic και η νέα έκδοση του επεξεργαστή με το Venus Engine IX. Όσον αφορά το βίντεο, η GH4 παρέχει πληθώρα επιλογών φορμά, frame rates και data rates που αγγίζουν τα 200Μbps.

Αν και η σειρά GH είναι διάσημη για τις δυνατότητές της που σχετίζονται με το βίντεο, η GH4 παρέχει ένα υπερπλήρες σετ λειτουργιών και για τον φωτογράφο. Υποστηρίζει ταχύτητα κλείστρου 1/8000, ριπή συνεχών λήψεων 12 fps, βελτιωμένο Auto Focus, ενσωματωμένο WiFi κ.α. (για περισσότερες λεπτομέρειες, κάνετε κλικ εδώ).

Η νέα GH4 θα διατίθεται σε μαύρο χρώμα και η τιμή της καθώς και η διαθεσιμότητά της αναμένονται να ανακοινωθούν σύντομα από την Panasonic. Ως προαιρετικό αξεσουάρ θα διατίθεται και η μονάδα Interface Unit (διακρίνεται στη φωτογραφία) η οποία παρέχει έξτρα θύρες SDI και XLR, έλεγχο στάθμης ήχου κ.α. Πραγματικά εντυπωσιακή.