Ανακοινώθηκαν οι πρώτες mirrorless μηχανές πλήρους καρέ από τη Sony


Sony A7

Οι φήμες που ήθελαν τη Sony να δουλεύει πυρετωδώς στην ανάπτυξη ενός mirrorless σώματος πλήρους καρέ (full-frame) επαληθεύτηκαν με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας σήμερα των Sony A7 και A7R. Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη ανακοίνωση του έτους όσον αφορά τα mirrorless συστήματα, μιας και πρόκειται για τα πρώτα συμβατικά mirrorless σώματα με αισθητήρα full-frame (εξαιρώντας τις μηχανές της Leica οι οποίες είναι μεν mirrorless, αλλά τύπου rangefinder), μιας εξέλιξης που αποτελούσε την επιθυμία μεγάλου αριθμού χρηστών σε όλον τον κόσμο τον τελευταίο καιρό και αναμενόταν με ανυπομονησία.

Τα δύο σώματα είναι κατασκευασμένα από κράμα μαγνησίου και είναι πανομοιότυπα εξωτερικά μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το μέγεθός τους είναι ελάχιστα μεγαλύτερο αυτού της σειράς NEX, οι οποίες φέρουν μικρότερο αισθητήρα. Οι διαφορές των δύο μοντέλων βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Η μεν A7 φέρει αισθητήρα 24 MegaPixel, φίλτρο anti-alias και αυτόματη εστίαση ανίχνευσης αντίθεσης και ανίχνευσης φάσης, ενώ η Α7R φέρει αισθητήρα 36 MegaPixel χωρίς φίλτρο anti-alias και κάνει χρήση αποκλειστικά ανίχνευσης αντίθεσης για τη λειτουργία του AF.

Και οι δύο μηχανές είναι εφοδιασμένες με έναν επεξεργαστή BIONZ X, οθόνη XGA OLED 'Tru-Finder' 3 ιντσών, ενσωματωμένο WiFi και έχουν τη δυνατότητα καταγραφής video 60p.

Όσον αφορά τους φακούς, και τα δύο σώματα χρησιμοποιούν τη γνωστή από τη σειρά NEX μοντούρα Ε-mount. Αυτό σημαίνει πως όλοι οι φακοί της σειράς NEX μπορούν να χρησιμοποιηθούν έχοντας όμως ως συνέπεια είτε το κόψιμο τμήματος του κάδρου λόγω του συντελεστή αποκοπής, είτε την παρουσία υψηλού βαθμού βινιέτας αν η σκηνή μείνει ολόκληρη (ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τι από τα δύο προτιμά). Για την πλήρη εκμετάλλευση του μεγαλύτερου αισθητήρα η Sony θα λανσάρει μια νέα σειρά φακών E-mount ειδικά για τις μηχανές αυτές, οι οποίοι θα ξεχωρίζουν από το χαρακτηριστικό 'FE' στο όνομά τους.

Οι πρώτοι 5 φακοί της κατηγορίας (E-mount για full-frame) θα αποτελούνται από δύο σταθερού μήκους και τρεις zoom και είναι οι ακόλουθοι:

  • Carl Zeiss FE Vario-Tessar T* 24-70mm f4 ZA OSS (μοντέλο SEL2470Z)
  • Carl Zeiss FE Sonnar T* 35mm f2.8 Lens (μοντέλο SEL35F28Z)
  • Carl Zeiss FE Sonnar T* 55mm f1.8 Lens (μοντέλο SEL55F18Z)
  • Sony FE 28-70mm f3.5–5.6 OSS (μοντέλο SEL2870)
  • G Lens FE 70-200mm f4 OSS (μοντέλο SEL70200G)

Επίσης θα διατεθεί ένας νέος αντάπτορας που θα επιτρέπει την προσαρμογή φακών Α-mount σε σώματα με μοντούρα Ε-mount, είτε είναι full-frame είτε APS-C. Η διαθεσιμότητα των νέων σωμάτων καθορίζεται τον Δεκέμβριο και η μεν Α7R θα διατίθεται για αγορά μόνο ως σώμα, ενώ η Α7 είτε ως σώμα είτε ως κιτ με τον Sony FE 28-70mm f3.5–5.6 OSS.